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U.S. Department
of Transportation

Research and
Special Programs
Administration

Jdul 24 1996

Mr. Allan Porter

Vice-President

Porter Graphics, Inc.

P.O. Box 311568

New Braunfels, TX 78131-1568

Dear Mr. Porter:

Thank you for your letter inquiring about the required print size for gas and hazardous liquid pipeline
markers. Your letter indicates that the strokes on some of the lettersin your font are dightly less than
/4 inch.

Federal regulations state that gas pipdine markers must display critical words, such as "Warning Gas
Pipeling" in letters "at least one inch high with one-quarter inch stroke” (49 CFR 192.707(d)(1)).
Regulations for hazardous liquid pipeline markers, require that critical words must be printed in letters "at
least oneinch high with an approximate stroke of one-quarter inch” (49 CFR 195.410(a)(2)(1)). The
language isidentical except for the use of the word "approximate” in the liquid regulations.

In responding to previous requests for interpretation on thisissue, we have stated that fonts containing
strokes less than 1/4" in width could not be used on gas pipdine markers. However, we areincreasingly
aware that the inflexibility of this regulation places an unnecessary burden on both operators and firms
which manufacture these markers.

Moreover, the President's Regul atory Reinvention Initiative directs federal agenciesto review its
regulationsin order to identify those which are unduly restrictive or unnecessary. The Office of Pipeline
Safety has already begun this process. Accordingly, we intend to amend 192.707(d) to make it consistent
with 195.410(a)(2)(ii) to provide more flexibility in meeting the pipeline marker requirements. We are
directing our field staff to suspend enforcement of 192.707(d) until this change is effected.

In light of the pending change, your font may be used for critical words on gas pipeine markers. | hope
you find thisinformation helpful. Please call me at (202) 366-4595 if you need any further assistance.

Sincerely,

Cesar Deleon
Deputy Associate Administrator
for Pipdine Safety
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